Mos Maiorum Ulpiae Serdicae

Historical Reenactment Group


  Предложения за битките.

  Share
  avatar
  Варг
  Gothic Chieftain

  Брой мнения : 6
  Join date : 16.08.2017
  Age : 28
  Местожителство : На къра...

  Предложения за битките.

  Писане by Варг on Съб Авг 19, 2017 4:19 pm

  Този пост цели да ви запознае с няколко бойни ситуации или разигравания, които да направят битките по-зрелищни и интересни. Някои от тях са взаимствани от ЛАРП, други са директни идеи от битката при Варна, трети са мои разсъждения по темата. Напълно съм наясно, че това което ще напиша, изисква време, тренировки и хора, но малко по-малко можем да ги разработваме поне на хартия.

  "Щитова стена":
  Традиционна формация със застъпващи се щитове. Може да се направи и в два реда дълбочина. Изисква малко тренировки и заучаване на команди. Може да се комбинира с копиеносци и стрелци на втора и трета линия.
  https://intheshieldwall.files.wordpress.com/2015/06/11178194_691977707592095_3322174796500342994_n.jpg?w=300&h=200

  "Тестудо":
  Другата традиционна формация, с тази разлика, че ще я правим с каквито щитове имаме, най-вече кръгли. Първи ред трябва да клекне, докато втори ред трябва да захлюпи първи ред със задните щитове. За допълнителна безопасност е хубаво щитовете да бъдат разположение полегато. Ъпгрейд на формацията е движение със запазване на формацията.
  https://i.stack.imgur.com/4v6l2.jpg

  "Глиганска зурла":
  Разновидност на щитовата стена, само че воините се подреждат в клин, като най-бронираните са най-отпред. Целта е да се разбие вражия строй на две. Може да се направи по-всяко време на битката.
  https://i2.wp.com/spangenhelm.com/wp-content/uploads/2016/06/boarformation.jpg?fit=500%2C250

  "Орбис":
  Същото, но в кръгче. Противника може да наобиколи малкия кръг и в един момент да се вреже в него.
  http://reenactor.net/reppledepple/wp-content/uploads/2012/01/roman-army-orbis-formation.jpg

  "Флангови клещи":
  Може да се направи, когато има два реда дълбочина. След сблъсъка на първи ред, втори ред се разцепва на две и заобикаля противника отляво и отдясно. Така той е заобилен от три страни.

  По-широко участие на стрелците:
  - Щитовете клякат при команда, а стрелците стрелят над главите на клекналите. Удобно е за стрелба от упор, като лъковете не се опъват до края, а прицела е насочен срещу вражеските щитове, от гледна точка на безопасност.
  - Когато имаме два реда кръгли щитове, оформени като тестудо, централните два се отварят и през тях се пускат две бързи стрели.
  - Престрелка - стрелците и копиехвъргачите се замерват взаимно, до постигане на ранени.
  - Случайна стрелба - стрелците не чакат специално команда за стрелба, а обикалят зад щитовете или по фланговете. Отново се стреля само по щитове на лек опън на лъковете.

  Двубой:
  Преди или след битката, се осъществява по сценарий дуел между двама лични войни. Докато трае дуелът, другата войска ги чака. За целта са нужни двама стиковани и опитни бойци, като може да се вкарат повече ефекти - премятания, захвати, сблъсъци и т.н.

  Извличане на ранен:
  Някой бива ранен, поради което няколко другарчета правят формация около него, един го влачи, другите пазят и се защитават.

  Борба за труп или за щандарт:
  Важен лидер или знаме падат в битката, поради което войниците им решават да водят битка за тях и става мини-сражение за съответния труп/знаме.

  Както виждате, всяка ситуация е модулна, може да се направи самостоятелно или в комбинация с друга. Ако се сетя за още ще пиша.   В момента е: Съб Дек 16, 2017 7:02 am